濕疹暗瘡—赤豆扁豆老黃瓜湯

 

   天氣熱,加上濕度有點高,年輕人在這種天氣下最容易出暗瘡,濕疹,不妨多煲一些具有健脾袪濕,清熱下火作用的湯水作調理.

   [赤豆扁豆老黃瓜湯] 有養顏潤膚,清熱下火,袪濕解暑等功效.對暑熱困倦,或皮膚長暗瘡,濕疹都有幫助.

   用料是: 老黃瓜1個,赤小豆2兩,扁豆1兩,無花果4粒,豬展1斤.

   做法: 老黃瓜去核,豬展出水;赤小豆,扁豆浸洗;將全部材料放入煲內,加水煮約2小時,即可連湯料同食.

   ~ 小貼士:此湯對四肢浮腫人士亦有益處.濕疹患者可以在湯料中加生薏米1兩同用.

166 comments »

  1. Carol said,
    七月 15, 2014 @ 8:24 下午

    芳姐,
    本人一向身體比較虛弱,凉唔得,補又唔得,最近本人精神上承受壓力比較大,但又不懂得怎樣
    釋放出來,出現半夜磨牙情況,睡醒又好似未睡過覺一樣,身心都好攰!看緊中醫!想問有什麼湯水適合我飲?

  2. 芳姐 said,
    七月 15, 2014 @ 10:14 下午

    carol:
    磨牙是精神緊張表現,你可用小麥米1兩,炙甘草2錢,紅棗6粒,去核,茯神4錢,百合1兩,5碗水煮成2碗服,連服3劑,看能否改善?如有所改善,停幾天可再服,好好味的.

  3. Carol said,
    七月 15, 2014 @ 11:48 下午

    感謝您芳姐

  4. yan wong said,
    九月 19, 2014 @ 11:42 下午

    芳姐你好,我仔仔14個月大,本身有濕疹底,自佢食固體食物到現在都唔太肯食,每次只係食幾啖。請問有咩湯水可以令佢開胃啲,坊間既開奶茶已煲過,效果不大。請芳姐指教。thanks

  5. 芳姐 said,
    九月 20, 2014 @ 6:51 上午

    YAN:
    你試用淮山4片,隔晚浸,雞內金2錢,紅棗4粒煲瘦肉湯供服,連服3劑,有助健脾開胃.

  6. yan wong said,
    九月 20, 2014 @ 10:35 下午

    感謝芳姐

Leave a Comment