我的最新著作—女性調補天書封面

女性調補天??封面 2

   我的最新一本著作《女性調補天書》出版社已選好了封面,應該很快便可印製。能夠編製這本內容豐富、印刷精美的書,編輯、攝影師和美術部多位工作人員實在功不可没,萬二分感謝!
   本書可以讓讀者了解女性調補氣血、調養五臟的重要;書中介紹各種美容護膚、袪除黑眼圈、減肥瘦身、消水腫等的食療,並重點提及解決女性特有的生理問題,與及常見小毛病的調理方法等。
   書中介紹了78款簡單易煮又美味的湯餸,不但全方位調理身體,更能有效促進身體的自我修復,及時緩解身體上種種不適症狀。希望各位網友繼續熱心支持,謝謝你們!

95 comments »

  1. 芳姐 said,
    五月 25, 2016 @ 9:47 下午

    Monki:
    墨魚骨是中藥材,能抑制胃酸過多分泌,可以一齊用.

  2. Monki said,
    五月 26, 2016 @ 8:06 上午

    唔該曬芳姐!

  3. 華嫂 said,
    五月 31, 2016 @ 7:36 下午

    芳姐:
    每次M完後第10—11日會有分泌,但嚟得幾多,同時會腸胃脹痛同腰骨痛,有無湯水可舒緩??

  4. 芳姐 said,
    五月 31, 2016 @ 8:22 下午

    華嫂:
    你試用桑寄生1兩兩,炒扁豆1兩,芡實1兩,黑豆1兩,南棗6粒,陳皮1塊煲排骨湯服,連服3劑,看能否改善白帶,腰痛等?

  5. 華嫂 said,
    六月 1, 2016 @ 3:12 下午

    芳姐:

    我會試下,謝謝你

  6. 莉莉 said,
    八月 12, 2016 @ 9:16 上午

    芳姐,

    若患有多囊卵巢症想懷孕,哪種湯水比較適合? 要注哪些飲食細節嗎?

  7. 芳姐 said,
    八月 12, 2016 @ 1:47 下午

    莉莉:
    多囊卵巢症最好看中醫調理,中醫這方面有驗效.如要推介婦科中醫教授,可用bar頂[聯絡芳姐]一欄,我會作私人回應.黑木耳,馬蹄,螺旋海藻等均有消腫散結作用,可以多食,例如用黑木耳2朵,粟米1支,紅蘿蔔1條,馬蹄6粒,海藻1小撮煲瘦肉湯服都好.飲湯吃湯料.

  8. 莉莉 said,
    八月 14, 2016 @ 4:23 下午

    芳姐,

    以上的湯水一週可飲多少天? 可長期服用嗎?

  9. 芳姐 said,
    八月 14, 2016 @ 8:28 下午

    莉莉:
    推介的湯水一週可以飲2~3次.可長期服.如體質偏寒加陳皮,生薑.

  10. Kelly said,
    八月 15, 2016 @ 3:44 上午

    芳姐你好,我想生小朋友,開始左2個月啦,今個月月經未黎但我本來月頭要黎既,有胸脹都好耐,去診所驗過又無B,下體由不設防開始就有小小穩穩痛,五知點解以前無呢個問題,睇過醫生佢叫我月經完左去照下,但月經一直都未黎,我可以食D 咩調理吓令月經黎!上年自然流產過。 我月經一向都五準!多謝你!

  11. 芳姐 said,
    八月 15, 2016 @ 9:46 上午

    kelly:
    如肯定不是懷了孕,可以用益母草5錢,香附3錢,山楂3錢,紅糖適量,4碗水煮半小時服,連服3~5劑.來經停服.

  12. Sandy said,
    九月 27, 2016 @ 4:14 下午

    芳姐,
    我經期成日五準,最少遲一個星期至10日以上,經量五多最多黎4日,第三日開始已經無咁制,有經痛,頭2日有腰痛同有腳指公咁大既血塊又多,平時容易病!我可以食咩改善下!因為想生B! 多謝你既回復!

  13. 芳姐 said,
    九月 27, 2016 @ 5:14 下午

    Sandy:
    你可用山楂3錢,益母草1兩,生薑3片,紅糖適量,4碗水煮半小時服,一星期2~3次,至下次來經為止,看能否改善?

  14. Sandy said,
    九月 28, 2016 @ 6:10 上午

    芳姐,
    我成日經期五準例遲1個星期至10日以上,經量五多,最多黎4日,第三日時已經好少,可以五使換或者用護墊果種,來經頭1,2都會腰痛以前無經痛最近開始有少少仲會時不時有頭痛同有腳指公咁大既血塊又多,平時容易病,近幾年開始少左飲凍飲最多1星期1杯,經後又會飲八珍湯,飲足3至1個星期,但我本身怕熱氣,飲完紅棗紅就會容易喉嚨痛,我可以食咩改善下經期問題!因為想生B,開始左3個月都未得,以架開始食天喜丸因為好多人都話有助改善月經問題有助懷孕! 多謝你既回復!另外八珍湯可以反煲是嗎?如果是咁一日要飲2碗?因 為我反煲果碗會留反天日蒸熱黎飲,咁有無問題架??

  15. 芳姐 said,
    九月 28, 2016 @ 9:15 上午

    SANDY:
    八珍湯可翻煲,可分2天飲.要將藥渣撈走存放,飲時加熱.來經腰痛可以煲些桑寄生蓮子雞蛋糖水飲,養顏又補肝腎,如懷孕又可安胎,一星期2次,不寒不燥的.

Leave a Comment